Wat is IoT?

Wat is IoT?

De afkorting IoT staat voor ‘Internet of Things’. Deze term omvat alle fysieke voorwerpen die met een internetverbinding die online data kunnen verzenden. Denk bijvoorbeeld aan smartwatches en moderne auto’s, maar ook aan wasmachines, thermostaten en deurbellen..

Internet of Things: de betekenis

Internet of Things heeft dus een algemene betekenis: apparaten of producten die verbonden kunnen worden met het internet en die online data kunnen verzenden. Maar waarom zouden we specifieke voorwerpen, apparaten en andere dingen verbonden willen hebben met het internet? We leggen de trend van nu uit. 

Internet of Things: een aantal voorbeelden

Internet of Things is niet meer weg te denken uit verschillende apparaten. Veel bedrijven verwerken verschillende displays met internetverbinding in hun producten. Dit doen ze om het leven gemakkelijker, comfortabeler en veiliger te maken. Zo kan je via je telefoon bijvoorbeeld zien wie er thuis bij je aanbelt. Of krijg je een seintje dat de wasmachine klaar is. Maar denk ook aan service doeleinden; als een apparaat stuk gaat kan de leverancier eenvoudig contact maken met het apparaat om te zien wat er aan de hand is. Daarnaast geeft een verbinding met het internet ook een bepaalde status. Een apparaat met een gemakkelijk en snel te bedienen paneel, met internet, hoort tegenwoordig bij de luxere uitvoeringen van apparaten/producten. 

Het gemak en de veiligheid

Internet of Things is in het leven geroepen om het dagelijks leven gemakkelijker, veiliger en comfortabel te maken. Het zogeheten ‘smart’ werken biedt gemak. Met sensoren kan onze omgeving als enorme online datafabriek voor slimme toepassingen ingezet worden.

Internet of Things bij Confed

Ook bij Confed nemen we de trend van smart werken en Internet of Things serieus. De verschillende technologieën bij Confed ondersteunen Internet of Things en laten onze producten optimaal functioneren, precies zoals u wilt. 


De verschillende ondersteunende IoT systemen bij Confed:


  • LoRa, oftewel Long Range Low Power, is een LP-WAN technologie, die kleine pakketjes data kan uitwisselen tussen objecten en systemen. Zoals de naam al aangeeft, is het stroomverbruik laag en het bereik groot.
  • LTE-M is een type low power wide area network radiotechnologie om een ​​breed scala aan mobiele apparaten en diensten mogelijk te maken.
  • NB-IoT (NarrowBand-Internet of Things) is een standaard low power wide area (LPWA)-technologie. Ook deze is ontwikkeld om een ​​breed scala aan nieuwe IoT-apparaten en diensten mogelijk te maken.
  • Het Global Positioning System (GPS) is een hulpprogramma dat gebruikers voorziet van timing, navigatie en positioneringsdiensten (PNT).
  • Wi-Fi, deze draadloze technologie verbindt computers, tablets, smartphones en andere apparaten met internet. 
  • Bluetooth is een draadloze verbinding tussen apparaten op korte afstand.
  • VoLTE (Voice over Long-Term Evolution) is een LTE-standaard voor snelle draadloze communicatie voor mobiele telefoons en data terminals, inclusief Internet of Things-apparaten en wearables. 
  • MQTT is een lichtgewicht netwerkprotocol dat berichten tussen apparaten transporteert. 
  • InfluxDB is een open-source tijdreeks database. Het is geschreven in de Go-programmeertaal voor het opslaan en ophalen van tijdreeksgegevens, zoals monitoring van bewerkingen, applicatie statistieken, Internet of Things-sensorgegevens en realtime analyses.
  • Grafana is een multi-platform voor open source analytics en interactieve visualisatie webapplicatie. Het biedt grafieken en waarschuwingen voor het web wanneer het verbonden is met ondersteunde gegevensbronnen.


Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Internet of Things voor uw producten bij Confed? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij denken met u mee over diverse vraagstukken en oplossingen. 

Kies voor Confed. Kies voor snel, betrouwbaar en kwaliteit.

Nieuwsgierig geworden?

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen op dit gebied? Wij nodigen u graag uit om met ons contact op te nemen. Dit kan eenvoudig via de telefoon of via ons algemene emailadres. Daarnaast kunt u een verzoek versturen via de contact pagina, wij nemen dan aansluitend zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op via:

info@confed.eu of tel: +31(0) 33 454 1340

Share by: