Hoe zit het SMT proces in elkaar

Hoe zit het SMT proces in elkaar?

Als er over het SMT proces wordt gesproken, dan gaat het over een technologie die verband houdt met printplaten. Het is een assemblage techniek die betrekking heeft op het plaatsen van de componenten op de printplaten. Deze techniek wordt steeds vaker gebruikt omdat het zorgt voor lage kosten door de verhoogde productiviteit. De componenten en elementen worden met SMT techniek direct op de oppervlakte van de printplaat aangebracht. Dit in tegenstelling tot de conventionele techniek waarbij componenten door middel van gaatje door de printplaat heen aangebracht worden, de zogeheten Through Hole Technology (THT). Deze SMT techniek zorgt voor veel hogere plaatsingssnelheden in vergelijking met de THT techniek.


Wat betekent de term SMT (Surface Mounting Technology)?

SMT staat voor Surface Mounting Technology. Deze technologie is in de jaren ’60 ontwikkeld en het gebruik ervan nam sterk toe gedurende de jaren ’80. Met behulp van deze techniek is de industrie in staat geweest om het aantal plaatsingen per uur van componenten op een printplaat enorm te vergroten. Zo zijn tegenwoordig snelheden van 40.000 plaatsingen met behulp van SMT techniek heel gebruikelijk

Hoe werkt SMT?

In de praktijk wordt SMT dus gebruikt binnen de fabricage van PCB elektronica. De elektronische componenten worden met behulp van volledig geautomatiseerde productiestraten geplaatst en gesoldeerd. Grofweg kan je het hele proces in drie stappen opsplitsen:

  • Met behulp van een op maat gemaakt pasta stencil worden de locaties waar de componenten geplaatst
    gaan worden op de printplaat voorzien van soldeerpasta.
  • Aansluitend worden de componenten volledig automatisch geplaatst op de printplaat via SMD stations.
  • Na het plaatsen van de componenten gaat de geassembleerde printplaat door een doorloopoven zodat de soldeerpasta uithardt en
    de componenten vast komen te zitten op hun plaats.


De voordelen van SMT

Surface Mount technology kent een aantal voordelen. Het volume van elektronische componenten maar ook de geometrische afmeting kan vele malen kleiner zijn dan bij doorlopende componenten. Een ander voordeel is de hoge signaal overdrachtssnelheid. Als de print aan alle kanten is bestukt is dan kan er een assemblage dichtheid bereikt worden van 5-5-20 soldeerverbindingen per vierkante centimeter. Een bijkomend voordeel is een hoogfrequent effect, er zijn namelijk geen leads of ze zijn erg kort. Hierdoor wordt de RF interferentie verminderd en verminderen de distributie parameters. De SMT technologie is ideaal voor automatische productie, daardoor verbetert ook de opbrengst en de product efficiency. Andere voordelen van de SMT techniek zijn:


  • Minder of geen gaten nodig in de printplaat voor het aanbrengen van componenten
  • Er is sprake van een lagere weerstand en inductie bij een verbinding. 
  • Er gelden lagere initiële kosten en minder tijd om alles in te stellen voor massaproductie. Dit is mogelijk omdat er gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde productiestraten.
  • Een hogere component dichtheid, veel meer verbindingen per component mogelijk. 
  • Aan beide kanten van de printplaat kunnen componenten worden geplaatst.
  • Bij schokken en trillingen is er een betere mechanische prestatie mogelijk.

Kies voor Confed. Kies voor snel, betrouwbaar en kwaliteit.

Nieuwsgierig geworden?

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen op dit gebied? Wij nodigen u graag uit om met ons contact op te nemen. Dit kan eenvoudig via de telefoon of via ons algemene emailadres. Daarnaast kunt u een verzoek versturen via de contact pagina, wij nemen dan aansluitend zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op via:

info@confed.eu of tel: +31(0) 33 454 1340

Share by: