Eigenschappen en eisen embedded systemen

Wat komt er allemaal kijken bij het definiëren van de eigenschappen en het pakket van eisen van embedded systemen

Tijdens de ontwikkeling van een product maken wij gebruik van een nauwkeurige productontwikkelingscyclus. De kern van deze ontwikkelingscyclus is om stap voor stap alle onderdelen van een product te optimaliseren. 

We beginnen onze ontwikkelingscyclus bij het definiëren van de eigenschappen van een product. Daarna worden de eisen van de embedded systemen vastgesteld. In deze blog leggen we uit wat er precies binnen deze eerste twee stappen van de ontwikkelingscyclus wordt uitgevoerd. 


Embedded systemen 

​​Een embedded system is een elektronisch systeem dat is geïntegreerd in gebruiksartikelen of apparaten, met de bedoeling deze een vorm van intelligent gedrag te bezorgen. De essentie van een embedded system is dat er software zit ingebed in een hardware-apparaat.

De definitie van de eigenschappen

In de eerste fase van de ontwikkelcyclus komen we samen met u tot een definitie van de eigenschappen van het product.

In de definitiefase wordt bepaald wat precies verwacht wordt van het product. Waar moet het aan voldoen en wat mag juist absoluut niet? Het doel hierbij is om te komen tot de uitgangspunten van een technisch realiseerbaar product.

Niet altijd is de technische haalbaarheid vooraf goed duidelijk, net als dat het geval kan zijn met de uitgangspunten van het product. In zo’n geval kunnen we helderheid verschaffen door het uitvoeren van een Proof of Concept of een haalbaarheidsstudie.

Proof of Concept (POC)

Een Proof of Concept (POC) heeft tot doel de technische haalbaarheid van een of meerdere aspecten te onderzoeken. Hierbij maken we vaak gebruik van off-the-shelf (ontwikkelkit) producten die worden samengesteld en van software worden voorzien.


De samenstelling wordt ingezet om één of meerdere kritische aspecten mee te testen.

De eisen van Embedded Systems

Wanneer de definitie van het product bekend is, worden de specificaties/eisen vastgelegd in het zogeheten ‘Requirements document’. De eisen van een embedded system kunnen ver uiteen lopen. Zo maken we onderscheid tussen functionele eisen en niet-functionele eisen van het product. 


Een functionele eis geeft gewenst gedrag van het systeem weer.

Onder de functionele eisen vallen onder andere:


  • performance;
  • interfaces;
  • afmetingen;
  • bediening;
  • gedrag.


De niet-functionele requirements zijn kwaliteitseisen die ofwel gesteld kunnen worden aan de functionele requirements van een systeem, ofwel aanvullende eisen die gesteld worden aan het systeem, maar niet direct bijdragen aan het te behalen van het functionele doel.


Onder de niet-functionele eisen vallen onder andere:


  • omgevingscondities;
  • druk/temperatuur/vochtbestendigheid;
  • trilling/schokbestendigheid;
  • EMC eisen;
  • preferentiële oorsprong van materialen;
  • reach/RoHS eisen;
  • overige wettelijke eisen.


Na het vaststellen van de eigenschappen en de eisen van het product, gaan we verder in de productontwikkelingscyclus. Meer over deze vervolgstappen kom je te weten door onze andere blogs te lezen over deze onderwerpen. 


Kies voor Confed. Kies voor snel, betrouwbaar en kwaliteit.

Nieuwsgierig geworden?

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen op dit gebied? Wij nodigen u graag uit om met ons contact op te nemen. Dit kan eenvoudig via de telefoon of via ons algemene emailadres. Daarnaast kunt u een verzoek versturen via de contact pagina, wij nemen dan aansluitend zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op via:

info@confed.eu of tel: +31(0) 33 454 1340

Share by: