Welke projectaanpak is het beste bij welk type ontwikkeltraject?

Welke projectaanpak is het beste bij welk type ontwikkeltraject?

De juiste keuze voor het type projectaanpak is cruciaal voor de voortgang en uitkomst van een ontwikkeltraject. Deze keuze moet dan ook zorgvuldig gedaan worden. In deze blog leggen we uit, hoe wij dit bij Confed aanpakken.

Wat zijn een projectaanpak en een ontwikkeltraject?

Een theoretische benadering van projectbeheer is de projectaanpak. Dit laatste is een verzameling van methodes om een project (bijvoorbeeld een ICT-project om een bepaald bedrijfsproces te optimaliseren) succesvol te plannen en uit te voeren.

           

Een ontwikkeltraject is het proces dat doorlopen moet worden om een (eind)product te realiseren. Dit ontwikkeltraject start met het definiëren van de gewenste eigenschappen van het product en eindigt bij de vrijgave voor seriematige productie.

Welke projectaanpak past bij welk type ontwikkeltraject?

Binnen Confed gebruiken we twee verschillende manieren om een projectaanpak uit te voeren: het V-model en Time material methodiek. Welke aanpak wordt gekozen bij welk type ontwikkeling, hangt af van specifieke punten binnen het project. We leggen het per projectaanpak uit.


Het V-model

Het V-model past bij projecten waarbij de uitgangspunten goed gedefinieerd kunnen worden, en we de opdrachtgever vooraf een duidelijk inzicht in de ontwikkelkosten kunnen geven.

 

Wanneer er onzekerheden over de haalbaarheid of technische ontwerpkeuzes zijn die het ontwerptraject in grote mate kunnen beïnvloeden, kan ervoor gekozen worden om eerst te starten met een Proof of Concept fase. Doel daarvan is om de onzekerheden in kaart te brengen, en risico’s te minimaliseren.

 

De V-model methodiek bestaat uit 2 takken, aan de linkerzijde staan de ontwerp stappen, aan de rechterzijde staan de test stappen. Bij elke ontwerp stap hoort een bijbehorende test stap. Het project start met een definitie waarin de eisen worden vastgesteld en de bijbehorende acceptatie criteria.

 

Daarna wordt de systeem architectuur bepaald, gevolgd door een detailuitwerking van het ontwerp van de deelblokken van het product. Vervolgens wordt voor deze deelblokken de implementatie uitgevoerd. Na afronding van de implementatie volgen de test stappen waarbij eerst in detail de deelblokken worden geverifieerd, gevolgd door validatie, integratie en acceptatie testen.

Time material Methodiek

De Time Material methodiek past goed bij projecten waar de opdrachtgever veel flexibiliteit vraagt. Dit kan het geval zijn in situaties waarbij de uitgangspunten bij de start nog niet helder gedefinieerd kunnen worden. Zo kunnen de gewenste eigenschappen nog beïnvloed worden door de uitkomst van de eerste ontwikkelingsfase. In deze situaties is het belangrijk is dat er veel flexibiliteit geboden wordt, waarbij tegelijkertijd de kosten van het project goed gemonitord worden.

 

Om deze flexibiliteit in combinatie met kostenbeheersing te bieden wordt het project wordt opgedeeld in een aantal werkpakketten.Voorafgaand aan elk werkpakket wordt in overleg met de opdrachtgever vastgesteld welke activiteiten zullen worden gaan uitgevoerd. Tevens wordt een plafond bepaald van het beschikbare budget voor uren en materialen. Aan het einde van iedere afgeronde fase (werkpakket) worden de resultaten gedeeld. Aansluitend kunnen er afspraken gemaakt over het volgende werkpakket met het bijbehorende budget.

Projectaanpak per ontwikkeltraject bij Confed

Welk projectaanpak per ontwikkeltraject wordt gekozen, hangt dus van verschillende factoren af. We vinden het belangrijk om per bedrijf en project naar de eisen, middelen en verwachtingen te kijken en hier, natuurlijk, zo goed mogelijk op inspelen. Er kan op voorhand ook gekozen worden voor een combinatie van beide methodes. Het is goed mogelijk om in eerste instantie te kiezen voor een “Time material” aanpak te kiezen voor de eerste, meer onzekere fase. Als de uitgangspunten goed gedefinieerd zijn en er een duidelijk inzicht gegeven kan worden in het benodigde ontwikkelingsbudget kan vervolgens overgestapt worden naar het V-model.

 

Confed kijkt per bedrijf en project mee, wat de beste projectaanpak is. Uiteraard overleggen we dit graag samen met u!

Kies voor Confed. Kies voor snel, betrouwbaar en kwaliteit.

Nieuwsgierig geworden?

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen op dit gebied? Wij nodigen u graag uit om met ons contact op te nemen. Dit kan eenvoudig via de telefoon of via ons algemene emailadres. Daarnaast kunt u een verzoek versturen via de contact pagina, wij nemen dan aansluitend zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op via:

info@confed.eu of tel: +31(0) 33 454 1340

Share by: