Blog Layout

Uitdagingen van Schaarste

In deze coronatijd is het voor veel bedrijven een behoorlijke uitdaging om op tijd aan de juiste benodigde componenten te komen. Ook Confed heeft hiermee te maken. Tim, van onze afdeling Inkoop, vertelt je meer over hoe wij, als organisatie, zo goed mogelijk hiermee omgaan.


Ongekend

“Het kwam eerder ook wel eens voor dat er schaarste was van bepaalde componenten, bijvoorbeeld door brand in een fabriek die onze componenten produceerde. We waren dus al gewend om met onvoorziene tekorten om te gaan, maar nu strekt de schaarste zich uit over de gehele linie. Veel verschillende merken en typen processoren en connectoren, bedrading, kabels en ook metaal, het is allemaal veel moeilijker verkrijgbaar.”


Schaarste en toegenomen vraag

“De oorzaak ligt complex. Het heeft onder andere te maken met het terugschroeven van de componentenproductie door het kortstondig instorten van de vraag. En dit kwam weer door de aanvankelijke onzekerheid over wat de markt zou doen toen de coronacrisis begon. Met andere woorden, er is een (korte) schaarste gecreëerd. Intussen nam de vraag naar elektronica juist toe. Het feit dat het dagelijks leven voor iedereen veranderde, zorgde voor een enorme behoefte aan elektronica. Een volledig thuiskantoor of een nieuwe spelcomputer tegen de verveling, het heeft allemaal bijgedragen aan een piek in de vraag naar componenten.


Achter de vraag aan

“Op deze manier liepen markt breed veel bedrijven ineens achter de vraag aan. De producenten van componenten hebben ontzettend veel orders gekregen, een vraag waar zij niet snel aan kunnen voldoen. Componenten worden in dat geval soms zelfs gealloceerd, wat betekent dat orders niet meer worden aangenomen en een product voorlopig gewoon niet verkrijgbaar is.”


Samenwerken

“Ook bij Confed merken we veel van de huidige componenten schaarste. Het is moeilijker om de beschikbaarheid van materialen op peil te houden, door extreem oplopende levertijden. Er zijn vaak wel oplossingen en daar is samenwerking en capaciteit voor nodig. We werken nauw samen met onze klanten om zoveel mogelijk componenten voor een langere periode zo snel mogelijk veilig te stellen. Intern zijn wij bezig met het opzetten van een taskforce, waarin alle betrokken afdelingen met elk zijn specialisme zijn vertegenwoordigd. Dit is nodig om het overzicht te bewaren en zo effectief mogelijk de problemen op te lossen.


Perspectief

“Op dit moment zitten we er nog middenin. Ik denk dat het zeker de rest van dit jaar en grotendeels volgend jaar nog een uitdaging blijft. Het is voor nu vooral belangrijk dat we intern en extern goed blijven samenwerken, zodat we de juiste acties voor de korte en lange termijn uitvoeren. Met dat perspectief hopen we op betere tijden in 2022.”

Share by: